Jodo dieta

Jodo dieta

Jodo dieta dar yra vadinama jodo kiekį mažinančia dieta, kurios esmė – per dieną su maistu gauti mažiau nei 50 mikrogramų jodo (sveikam žmogui rekomenduojama gauti 150 mikrogramų jodo per dieną) ir šios dietos rekomenduojama laikytis prieš radioaktyvaus jodo skenavimą/gydymą 2 savaites (14 dienų) ir 2 dienas po.

Paklausite kodėl rekomenduojama laikytis šios dietos? Atsakymas paprastas, per tas dvi savaites sumažės jodo lygis Jūsų organizme, todėl skydliaukė „badaus“, kai į organizmą pateks radioaktyvus jodas, skydliaukė pasiims jo daugiau, greičiau ir jis pateks ten, kur reikia. Gydymas bus veiksmingesnis, o skenavimas tikslesnis. Taigi jodo dieta yra ypač efektyvi tokiu atveju.

Daugiau receptų anglų kalba galima rasti dvejose nemokamose receptų knygose Thyroid Cancer Canada’s LID Recipes ir Low-Iodine Cookbook, kurios yra skiltyje knygos.

NEGALIMA GALIMA
Druska ir prieskoniai
  • Joduota druska;
  • Jūros druska;
  • Sultiniai;
  • Švieži ar džiovinti prieskoniai;
  • Jūros druska;
  • Prieskonių mišiniai be druskos;
  • Actas;
  • Nejoduota druska;
Žuvis, vėžiagyviai, maisto priedai
  • Žuvis (tunas, sardinės ir t.t.), vėžiagyviai (omarai, krabai, krevetės, austrės…), moliuskai;
  • Jūros dumbliai, rudadumbliai;
  • Žuvies piršteliai, sushi;
  • Maisto produktai, kurie turi sudėtinių priedų kaip alginatas (E401), alginas, dumbliai, agaras, karageninas (E407, daugelis ledų);
  • Krabų lazdelės;
  • Viskas neleidžiama!;
Pienas, pieno produktai
  • Pienas, pieno produktai kaip sūris, jogurtas, kremas, grietinė, grietinėlė, varškė, ledai;
  • Maistas, kuriame yra pieno ar tokių priedų kaip išrūgos, kazeinas, kazeinatai;
  • Viskas neleidžiama!;
Mėsa
  • Bet kokia sūdyta mėsa, paukštiena (džiovinta);
  • Konservuota mėsa;
  • Šviežia mėsa (jautiena, kiauliena, ėriena, veršiena, vištiena, kalakutiena) be druskos;
Riešutai, sėklos
  • Skrudinti, sūdyti riešutai, sėklos;
  • Riešutai, sėklos be druskos;
  • Riešutų sviestas (mažiau nei 2 šaukštai per dieną);
Soja
  • Soja, sojos padažas, sūris, pienas, jogurtas;
  • Sojos aliejus, sojos pupelės (Edamame);
Kiaušiniai
  • Kiaušinių trynys;
  • Kiaušinių baltymas;
Grūdai, kruopos, grūdų produktai
  • Duona, krekeriai, keksai, lietiniai, pyragai, tortai, sausainiai, riestainiai, sausi pusryčiai, dribsniai pagaminti su druska, kiaušinių tryniu, soja, pieno produktais, kalcio ir kalio jodatais
  • Raudonos spalvos javainiai;
  • Sūdyti makaronai (makaronai su kiaušiniais), ryžiai, kukurūzų spragėsiai;
  • Duona, krekeriai, sausainiai, sausi pusryčiai, dribsniai ir t.t. be išvardintų maisto priedų;
  • Makaronai, ryžiai, grikiai, soros, miežiai, kuskusas, avižos, kukurūzų kruopos (polenta), kukurūzai, ryžių paplotėliai be druskos;
Vaisiai
  • Vaisiai, vaisių sultys (raudonos, rožinės) su dažikliu eritrozinu (E127);
  • Spanguolės;
  • Braškės;
  • Rabarbarai;
  • Švieži ar užšaldyti vaisiai, vaisių sultys;
  • Dauguma konservuotų vaisių;
  • Džiovinti vaisiai;
Daržovės
  • Įvairios daržovės su druska;
  • Jūros daržovės, rudadumbliai;
  • Jūros dumblių salotos;
  • Špinatai;
  • Brokoliai;
  • Salierai;
  • Rauginti kopūstai;
  • Šviežios, šaldytos, konservuotos daržovės, pupelės (lęšiai, žirniai);
  • Alyvuogės;
Aliejai, tepiniai, pagardai, užpilai
  • Riešutų sviestas;
  • Sviestas, tepamas sūris;
  • Majonezas;
  • Komerciniai padažai (Vorčesterio, pomidorų, čili);
  • Riešutų sviestas be druskos;
  • Visi kepimo aliejai;
  • Margarinas be sojos, druskos, pieno;
  • Garstyčios;
Desertai, saldumynai
  • Desertai, saldumynai pagaminti su druska, kiaušinių tryniu, pienu, soja, dažikliu eritrozinu (E127);
  • Uogienės, drebučiai, šerbetai, ledai, pudingai, saldainiai, sirupai, želė (želatina) su raudonu dažikliu eritrozinu (E127);
  • Pieninis šokoladas;
  • Baltas ar rudas cukrus, medus, klevų sirupas;
  • Kakavos milteliai;
  • Uogienės, drebučiai be eritrozino;
  • Zefyrai, juodasis šokoladas;
  • Šerbetas be pieno;
  • Zefyrai;
Gėrimai
  • Pienas, grietinėlė;
  • Sojos pienas;
  • Ryžių pienas;
  • Mineralinis vanduo su natriu;
  • Vaisių kokteiliai, kiti gėrimai, kurie turi dažiklio eritrozino;
  • Kava, arbata be pieno ar grietinėlės;
  • Vanduo;
  • Migdolų pienas;
  • Kanapių pienas;
  • Kokosų pienas be druskos;
  • 100% vaisių sultys;
  • Gaivieji gėrimai (limonadai) be dažiklio eritrozino;
  • Vaisių kokteiliai be pieno ar sojos;
  • Alus, vynas, kiti alkoholiniai gėrimai, jeigu leidžia gydytojas;
Maisto papildai ir kitkas
  • Visas restoranų, kavinių maistas (greitas maistas, kinų) įskaitant ir juose parduodamą juodą kavą;
  • Raudonasis dažiklio eritrozinas (vaistai nuo kosulio raudonos spalvos);
  • Vaistai, maisto papildai turintys pieno, druskos, sojos;
  • Papildai su jodu ar ingredientais iš jūros – rudadumbliai, gliukozaminas, chondroitinas, selenas, koralų ar austrių kriauklių kalcis;
  • Kai kurie vaistai nuo širdies aritmijos sutrikimo (amiodaronas);
  • Odos kremai, antiseptikai (Betadine), tirpalai, pieno mišiniai, burnos gleivinės, gerklų ir ryklės purškalai („Jox“) su jodu;
  • Vaistai, vitaminai, maisto papildai be druskos, pieno, jodo, dažiklio eritrozino;

Jodo dieta, valgiaraščio pavyzdys:

Pusryčiai

  • Vaisiai
  • Blynai
  • Avižiniai dribsniai su cinamonu, medumi, obuoliais, klevų sirupu, riešutais, vaisių
  • Skrebutis su nesūdytu sviestu
  • Kava, arbata, sultys, ryžių pienas

Pietūs

  • Vištiena su ryžių sriuba
  • Rudi ryžiai su šviežiomis ar šaldytomis daržovėmis
  • Vaisių ar daržovių salotos apšlakstytos aliejumi arba actu
  • Uogienė, žemės riešutų sviestas
  • Kiaušiniene iš baltymo
  • Švieži, šaldyti ar konservuoti vaisiai
  • Vištienos ar daržovių sriuba
  • Kava, arbata

Vakarienė

  • Kepta jautiena, aviena, veršiena, vištiena, kiauliena, kalakutiena
  • Jautienos, daržovių troškinys
  • Makaronai su mėsos kukuliais, pesto padažu
  • Skrudintos ar keptos bulvės su sviestu be druskos
  • Šaldytos ar šviežios daržovės
  • Vaisių ar daržovių salotos apšlakstytos aliejumi arba actu
  • Kava arba arbata

Užkandžiai

  • Švieži vaisiai
  • Džiovinti vaisiai pvz. razinos
  • Šviežios daržovės
  • Nesūdyti riešutai
  • Zefyrai
  • Avižiniai sausainiai
  • Vaisių sultys
  • Nesūdytas žemės riešutų sviestas (tinka su obuolių skiltelėmis, morkų lazdelėmis, krekeriais ar ryžių paplotėliais)
  • Namų gamybos duoda, pyragas ir bandelės

Jodo dieta įrašas parengtas pagal cc.nih.gov thyroidcancercanada.org ir thyroid.org informaciją.

Panašūs įrašai

Tabletės

Vaistas Nexavar tinka skydliaukės vėžio gydymui

Amerikos Maisto ir vaistų administracija (FDA) patvirtino, kad vaistas Nexavar, kurio veiklioji medžiaga yra sorafenibas, gydo (pristabdo ligos plitimą) išplitusį, progresavusį skydliaukės vėžį. Pagal Amerikos Nacionalinio vėžio instituto (NCI) duomenis maždaug 56870 amerikiečių (42470 moterų, 14400 vyrų) 2017 metais bus nustatytas skydliaukės vėžys ir apie 2010 (1090 moterų and 920 vyrų) jų mirs. Vaistas slopina […]

daržovės ir vaisiai

Mineralai ir vitaminai skydliaukei

Mineralai ir vitaminai yra nepakeičiama mitybos dalis. Jau nuo pat mažens mums nurodinėjo, kad turime suvalgyti įvairių maisto produktų, kad gautume mineralų ir vitaminų, būtinų mūsų organizmui ir, kad jų trūkumas gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus. Dabar visi žinome, kad vitaminas C padeda gydyti peršalimo ligas, kalcis – skirtas kaulams, o vitaminas A – akims. […]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *