Jodo dieta

Jodo dieta

Jodo dieta dar yra vadinama jodo kiekį mažinančia dieta, kurios esmė – per dieną su maistu gauti mažiau nei 50 mikrogramų jodo (sveikam žmogui rekomenduojama gauti 150 mikrogramų jodo per dieną) ir šios dietos rekomenduojama laikytis prieš radioaktyvaus jodo skenavimą/gydymą 2 savaites (14 dienų) ir 2 dienas po.

Paklausite kodėl rekomenduojama laikytis šios dietos? Atsakymas paprastas, per tas dvi savaites sumažės jodo lygis Jūsų organizme, todėl skydliaukė „badaus“, kai į organizmą pateks radioaktyvus jodas, skydliaukė pasiims jo daugiau, greičiau ir jis pateks ten, kur reikia. Gydymas bus veiksmingesnis, o skenavimas tikslesnis. Taigi jodo dieta yra ypač efektyvi tokiu atveju.

Daugiau receptų anglų kalba galima rasti dvejose nemokamose receptų knygose Thyroid Cancer Canada’s LID Recipes ir Low-Iodine Cookbook, kurios yra skiltyje knygos.

NEGALIMA GALIMA
Druska ir prieskoniai
  • Joduota druska;
  • Jūros druska;
  • Sultiniai;
  • Švieži ar džiovinti prieskoniai;
  • Jūros druska;
  • Prieskonių mišiniai be druskos;
  • Actas;
  • Nejoduota druska;
Žuvis, vėžiagyviai, maisto priedai
  • Žuvis (tunas, sardinės ir t.t.), vėžiagyviai (omarai, krabai, krevetės, austrės…), moliuskai;
  • Jūros dumbliai, rudadumbliai;
  • Žuvies piršteliai, sushi;
  • Maisto produktai, kurie turi sudėtinių priedų kaip alginatas (E401), alginas, dumbliai, agaras, karageninas (E407, daugelis ledų);
  • Krabų lazdelės;
  • Viskas neleidžiama!;
Pienas, pieno produktai
  • Pienas, pieno produktai kaip sūris, jogurtas, kremas, grietinė, grietinėlė, varškė, ledai;
  • Maistas, kuriame yra pieno ar tokių priedų kaip išrūgos, kazeinas, kazeinatai;
  • Viskas neleidžiama!;
Mėsa
  • Bet kokia sūdyta mėsa, paukštiena (džiovinta);
  • Konservuota mėsa;
  • Šviežia mėsa (jautiena, kiauliena, ėriena, veršiena, vištiena, kalakutiena) be druskos;
Riešutai, sėklos
  • Skrudinti, sūdyti riešutai, sėklos;
  • Riešutai, sėklos be druskos;
  • Riešutų sviestas (mažiau nei 2 šaukštai per dieną);
Soja
  • Soja, sojos padažas, sūris, pienas, jogurtas;
  • Sojos aliejus, sojos pupelės (Edamame);
Kiaušiniai
  • Kiaušinių trynys;
  • Kiaušinių baltymas;
Grūdai, kruopos, grūdų produktai
  • Duona, krekeriai, keksai, lietiniai, pyragai, tortai, sausainiai, riestainiai, sausi pusryčiai, dribsniai pagaminti su druska, kiaušinių tryniu, soja, pieno produktais, kalcio ir kalio jodatais
  • Raudonos spalvos javainiai;
  • Sūdyti makaronai (makaronai su kiaušiniais), ryžiai, kukurūzų spragėsiai;
  • Duona, krekeriai, sausainiai, sausi pusryčiai, dribsniai ir t.t. be išvardintų maisto priedų;
  • Makaronai, ryžiai, grikiai, soros, miežiai, kuskusas, avižos, kukurūzų kruopos (polenta), kukurūzai, ryžių paplotėliai be druskos;
Vaisiai
  • Vaisiai, vaisių sultys (raudonos, rožinės) su dažikliu eritrozinu (E127);
  • Spanguolės;
  • Braškės;
  • Rabarbarai;
  • Švieži ar užšaldyti vaisiai, vaisių sultys;
  • Dauguma konservuotų vaisių;
  • Džiovinti vaisiai;
Daržovės
  • Įvairios daržovės su druska;
  • Jūros daržovės, rudadumbliai;
  • Jūros dumblių salotos;
  • Špinatai;
  • Brokoliai;
  • Salierai;
  • Rauginti kopūstai;
  • Šviežios, šaldytos, konservuotos daržovės, pupelės (lęšiai, žirniai);
  • Alyvuogės;
Aliejai, tepiniai, pagardai, užpilai
  • Riešutų sviestas;
  • Sviestas, tepamas sūris;
  • Majonezas;
  • Komerciniai padažai (Vorčesterio, pomidorų, čili);
  • Riešutų sviestas be druskos;
  • Visi kepimo aliejai;
  • Margarinas be sojos, druskos, pieno;
  • Garstyčios;
Desertai, saldumynai
  • Desertai, saldumynai pagaminti su druska, kiaušinių tryniu, pienu, soja, dažikliu eritrozinu (E127);
  • Uogienės, drebučiai, šerbetai, ledai, pudingai, saldainiai, sirupai, želė (želatina) su raudonu dažikliu eritrozinu (E127);
  • Pieninis šokoladas;
  • Baltas ar rudas cukrus, medus, klevų sirupas;
  • Kakavos milteliai;
  • Uogienės, drebučiai be eritrozino;
  • Zefyrai, juodasis šokoladas;
  • Šerbetas be pieno;
  • Zefyrai;
Gėrimai
  • Pienas, grietinėlė;
  • Sojos pienas;
  • Ryžių pienas;
  • Mineralinis vanduo su natriu;
  • Vaisių kokteiliai, kiti gėrimai, kurie turi dažiklio eritrozino;
  • Kava, arbata be pieno ar grietinėlės;
  • Vanduo;
  • Migdolų pienas;
  • Kanapių pienas;
  • Kokosų pienas be druskos;
  • 100% vaisių sultys;
  • Gaivieji gėrimai (limonadai) be dažiklio eritrozino;
  • Vaisių kokteiliai be pieno ar sojos;
  • Alus, vynas, kiti alkoholiniai gėrimai, jeigu leidžia gydytojas;
Maisto papildai ir kitkas
  • Visas restoranų, kavinių maistas (greitas maistas, kinų) įskaitant ir juose parduodamą juodą kavą;
  • Raudonasis dažiklio eritrozinas (vaistai nuo kosulio raudonos spalvos);
  • Vaistai, maisto papildai turintys pieno, druskos, sojos;
  • Papildai su jodu ar ingredientais iš jūros – rudadumbliai, gliukozaminas, chondroitinas, selenas, koralų ar austrių kriauklių kalcis;
  • Kai kurie vaistai nuo širdies aritmijos sutrikimo (amiodaronas);
  • Odos kremai, antiseptikai (Betadine), tirpalai, pieno mišiniai, burnos gleivinės, gerklų ir ryklės purškalai („Jox“) su jodu;
  • Vaistai, vitaminai, maisto papildai be druskos, pieno, jodo, dažiklio eritrozino;

Jodo dieta, valgiaraščio pavyzdys:

Pusryčiai

  • Vaisiai
  • Blynai
  • Avižiniai dribsniai su cinamonu, medumi, obuoliais, klevų sirupu, riešutais, vaisių
  • Skrebutis su nesūdytu sviestu
  • Kava, arbata, sultys, ryžių pienas

Pietūs

  • Vištiena su ryžių sriuba
  • Rudi ryžiai su šviežiomis ar šaldytomis daržovėmis
  • Vaisių ar daržovių salotos apšlakstytos aliejumi arba actu
  • Uogienė, žemės riešutų sviestas
  • Kiaušiniene iš baltymo
  • Švieži, šaldyti ar konservuoti vaisiai
  • Vištienos ar daržovių sriuba
  • Kava, arbata

Vakarienė

  • Kepta jautiena, aviena, veršiena, vištiena, kiauliena, kalakutiena
  • Jautienos, daržovių troškinys
  • Makaronai su mėsos kukuliais, pesto padažu
  • Skrudintos ar keptos bulvės su sviestu be druskos
  • Šaldytos ar šviežios daržovės
  • Vaisių ar daržovių salotos apšlakstytos aliejumi arba actu
  • Kava arba arbata

Užkandžiai

  • Švieži vaisiai
  • Džiovinti vaisiai pvz. razinos
  • Šviežios daržovės
  • Nesūdyti riešutai
  • Zefyrai
  • Avižiniai sausainiai
  • Vaisių sultys
  • Nesūdytas žemės riešutų sviestas (tinka su obuolių skiltelėmis, morkų lazdelėmis, krekeriais ar ryžių paplotėliais)
  • Namų gamybos duoda, pyragas ir bandelės

Jodo dieta įrašas parengtas pagal cc.nih.gov thyroidcancercanada.org ir thyroid.org informaciją.

Previous Article

Jodas

Next Article

7 būdai kaip pačiam pasitikrinti skydliaukę namuose

You might be interested in …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *